Reportáže, fotografie, ohlasy: Zažít město jinak a velká cyklojízda 2009

22. 09. 2009, Uncategorized @cs

[dlouhy-post]Ulice Vinohrad se v neděli změnily v překrásné korzo, Prahou projela veselá cyklojízda. Iniciativa Auto*Mat děkuje všem účastníkům, kteří nás přišli podpořit a umožnili na jedno odpoledne změnit tvář Prahy. Experiment Zažít město jinak pokračuje. Viditelnými i neviditelnými krůčky přetváříme město.

Prostor mezi I. P. Pavlova a náměstím Míru se od dvanácti začal postupně zaplňovat lidmi, stánky, galeriemi i divadlem.

P1020313-webDSC_0349
P1020305-webDSC_0018

Jestli je pravda, že malé děti jsou indikátory kvality veřejného prostoru, měli jsme v neděli na Vinohradech dobré město. V podvečerní debatě to musel uznat i zástupce vedení Prahy 2.


P1020299-web

Některé noviny napsaly, že cyklojízda na desítky minut zablokovala dopravu. Automaticky dopravou myslí automobily. My se ale ptáme: Jaká je dopravní prostupnost Barandovského mostu, po kterém se v šesti pruzích vezou tisíce cyklistů? A je opravdu dopravní prostupnost na ulicích to nejcennější? Takovou otázku si kladla performance, při které Jakub Smolík na nájezdu na Nuselský most spolu s kamarády rozvinul transparent „Magistrála — Highway to Hell“ a z doprovodného soundsystému se rozezněla známá píseň AC/DC.

DSC_0122DSC_0134
DSC_1476DSC_1591
P1020259-webDSC_0150
DSC_0243P1020271-web
zazit-mesto-jinak-3DSC_0348

O půl šesté ožilo pódium na náměstí Míru módní přehlídkou butiku Yaxi Taxi na kolech Citybikes. Jízda na kole centrem města je společenská záležitost. Neustále vidíte ostatní lidi a oni vidí vás. Svoje okolí slyšíte i cítíte. Kdykoliv se můžete zastavit a dát se do hovoru. Kdekoliv můžete svoje kolo zamknout a odejít. Představte si módní přehlídku v automobilech!

DSC_0454DSC_0457
DSC_0434DSC_0462
DSC_0466DSC_0446

V ulicích vznikl prostor pro autorské čtení, malování, výstavy. Mezi tím vším bez problému proplouvala veřejná doprava. Podstatou experimentu Zažít město jinak není zakazovat ve městě auta, ale ukázat, jaký je protipól ulic sloužících jako parkoviště a autostrády. Nakonec je to naše rozhodnutí, jak chceme prostor města využít.

DSC_0396DSC_0500
P1020292-webDSC_0014

Zažít město jinak nekončí. Iniciativa Auto*Mat se snaží vznášet otázky nad kvalitou města a prosazovat konkrétní opatření po celý rok. Právě teď přichází do kin film Auto*Mat režiséra Martina Marečka, jednoho z iniciátorů sdružení. S motivem „Zítra vstanu a změním svoje město“ je ústředním tématem filmu právě osobní příběh člověka, který se rozhodl z Prahy neodstěhovat a místo toho se vypravil za primátorem města, generálním manažerem firmy Škoda auto i na tuning show. Přijďte se podívat.

Ale i film má otevřený konec. Město se vyvíjí, lidé v něm se mění. Vznikne mezi I. P. Pavlova a náměstím Míru korzo i po zbylých 364 dní v roce, nebo město postaví za deset miliard krátký tunel pod Muzeem a zabetonuje nám ošklivost magistrály na desítky let dopředu? Chcete-li s tím něco dělat, pojeďte v tom s námi…

DSC_0365DSC_0376

Videa

Ohlasy v médiích

ČT1: Zatímco podzimní cyklojízda proběhla v rámci dne bez aut již poosmé, poprvé ji doplnila kulturní akce Zažít město jinak. Z pódia na náměstí Míru zněla hudba, její pořadatelé ale hlavně chtěli ukázat účastníkům, jak může Praha vypadat bez aut. „Cíl cyklojízdy je upozornit na to, jaký obrovský potenciál skrývá jízdní kolo pro život ve městě. Jízdní kolo je optimální dopravní prostředek pro cesty do čtyř kilometrů, což je průměrná délka cest po městě,“ komentoval akci Michal Křivohlávek z iniciativy Auto*Mat.

Prima: Tisíce cyklistů v neděli zaplaví ulice metropole. Organizátoři slibují i přehlídku nejrůznějších typů kol, módních a životních stylů.

ČTK: Na 5000 lidí se podle organizátorů zúčastnilo dnešní Velké podzimní cyklojízdy, tedy cyklistické jízdy centrem Prahy, která byla součástí celoevropské akce Evropský týden mobility a Evropský den bez aut. Upozornit měla hlavně na to, jaký potenciál skýtá bicykl pro dopravu ve městě. […] Po projížďce městem řada z nich obsadila trávníky na náměstí Míru a sledovala módní přehlídku na kolech. Zájem byl také o autorská čtení Jáchyma Topola a Petry Hůlové. Na pódiu se představili i členové kapel My name is Ann, Sketa Fotr a Sporto.

Cyklojizda 0333938221800_792811ab91
IMG_1353IMG_0515

Pražský deník: „Praha se v otázce dopravy neustále vydává cestou silových megalomanských projektů. Na magistrále prosazuje stavbu tunelu za deset miliard. Takový přístup je symbolem minulého století a archaického urbanismu,“ říká iniciátor Auto*Matu, organizátora akce, Martin Mareček.

Novinky: Jugoslávská ulice na pražských Vinohradech se v neděli změnila v pěší korzo, díky akci Zažít město jinak, při které vyšla vstříc cyklistům a chodcům. Automobily včetně těch zaparkovaných zmizely a lidé v tramvajích projíždějících po této spojce mezi Tylovým náměstím a náměstím Míru nevěřícně zírali na provizorní stánky obchodů, které jejich majitelé vynesli s částí svého zboží na chodník.

Týden: „Chceme vyzkoušet, jak příjemné může být centrum města bez hluku, znečištěného ovzduší a nadměrné dopravní zátěže,“ dodává Křivohlávek. Od roku 2006 pořádal AutoMat ve spolupráci s městem Evropský den bez aut, při němž se automobilové dopravě uzavřelo Smetanovo nábřeží. Letos s magistrátem ale spolupráce nepokračuje: „Reálná politika města nenabízí žádná řešení dopravní situace,“ řekl ČTK Křivohlávek.

36
5DSC_0394

Právo: V rámci Evropského dne bez aut 2009 se v neděli konala Velká podzimní cyklojízda pořádaná iniciativou Auto*Mat po některých hlavních komunikacích metropole. Cyklojízda začala ve 14 hodin na náměstí Míru. Na tři tisíce milovníků kol se vydaly přes Strakonickou ulici, Barrandovský most, Podolskou ulici a přes Nuselský most a Legerovu ulicí se dostaly zpátky na náměstí.

iDnes: „Naším cílem je ukázat město z netradičního pohledu a připomenout, že kvalita života v metropoli může být mnohem vyšší. Cyklojízda projela ulicemi, které jsou za běžného dne plné aut, prachu a hluku. Alespoň na pár desítek minut bude možné si uvědomit, jak by město mohlo vypadat bez této zátěže,“ vysvětlila Tereza Vohryzková z iniciativy Auto*Mat.

IMG_1315IMG_1304
IMG_1310IMG_1320

Fotogalerie

Reportáže odjinud

Dejme o sobě vědět

Po uspořádání letošní slavnosti máme silný dojem, že se politici i úředníci bojí uvolňovat ulice od aut. Dokola opakovaným důvodem je silný tlak ze strany řidičů. Údajně se při jakémkoli omezení aut hlasitě ozývá řada občanů a stěžují si, že jsou neoprávněně omezováni, a žádají lepší podmínky pro auta.

Chtěli bychom, aby zodpovědní uslyšeli i druhou stranu, tzn. těch 80 % Pražanů, pro které není starost o auto primární otázkou života ve městě. Podpořte smysl akce — méně aut a více lidí v ulicích — krátkým dopisem o svém dojmu z pěší zóny v Jugoslávské. Osobní dopisy mají velkou sílu!

  • Starostka Prahy 2 Jana Černochová, cernochovaj@p2.mepnet.cz
  • Radní pro dopravu Prahy 2 Václav Vondrášek, vondrasekv@p2.mepnet.cz
  • Vedoucí odboru dopravy Prahy 2 Josef Gál, galj@p2.mepnet.cz
IMG_1322IMG_0571
IMG_0909IMG_1249

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře