Reportáže, fotografie a ohlasy: Jarní ,,cargo“ cyklojízda 2010

25. 04. 2010, Uncategorized @cs

[dlouhy-post]Malá dopravní anomálie: Na dva tisíce lidí projelo ve čtvrtek 22.4. kolem 18.46 po pražské magistrále na bicyklech. Kdybychom žili v Dánsku, bylo by to na takové ulici asi 20x víc. I tam by jeli na zelenou vlnu. Každý všední den, po cestě z práce, do školy, na nákup, za zábavou… Dvakrát do roka se v Praze pořádá oslava-experiment, při které tak trošku zkoušíme, jaké by to asi bylo…

 

Z pražského náměstí Jiřího z Poděbrad jsme vyrazili ulicemi města do libeňské Haly C, kde už hrála hudba, byly připraveny dobroty, divadelní performance i výstava Sny na kolech spojená s přehlídkou nejrůznějších nákladních bicyklů. Tímto způsobem zachytil některé detaily náhodný potápěč Alef:

 

Martin Skalský k tomu říká: ,,Rád bych poděkoval všem, kdo se podíleli na přípravě a organizaci včerejší cyklojízdy, zejména všem špuntařům za hladký průběh, Bergamovi za příjemný program, všem dalším, kdo přispěli k dobrému průběhu akce a všem, kdo přijeli a kdo zvali k přijetí další lidi. Skvělý byl nápad s nákladními koly a přítomnost dánského velvyslance.“

Video natočil a sestříhal Fisejs:

 

 

Druhé video natočil Evro Malarkey:


 

Co o nás napsali

MF Dnes: Přestože jedním z cílů cyklojízd je poukázat na to, že se hlavníměsto k cyklistům staví na některých místech macešsky, jezdci na kolech by se měli dočkat hned několika zlepšení, mezi jinými kupříkladu dostavby některých cyklostezek. „Důležitých projektů máme letos připravených hned několik. Hotová by měla být stezka pod Vítkovem, v tunelu, kde dříve jezdily vlaky, nebo spojíme stezku pod čističkou v Bubenči se Stromovkou,“ uvedl koordinátor pražské pracovní skupiny pro cyklistickou dopravu Pavel Polák.

ČTK: Cílem dnešní akce je představit jízdní kolo jako ideální prostředek na převážení nákladů různého druhu. Velké jarní cyklojízdy metropolí se zúčastnili cyklisté se speciálními dánskými modely na převážení nákladů i s domácími prototypy konstruovanými ke stejnému účelu, přijeli také lidé na koloběžkách a in-line bruslích, někteří zvolili převleky. […] Mluvčí pražské policie Ivana Ježková ČTK sdělila, že organizátoři tuto trasu nemají povolenou, takže budou zřejmě předvoláni k přestupkovému řízení.

ČRo 1 (mluví host pořadu Stalo se dnes Michal Křivohlávek: Iniciativa vznikla v roce 2003, de facto jakoby skupina nezávislých lidí, kteří si uvědomovali, že ačkoli žijou v Praze, ve zdánlivě bohatém a komfortním městě, tak de facto tu jejich každodennost, to jejich, to jejich prožívání vlastně každého dne, každého rána a odpoledne v ulicích je něco sužuje a ti lidé si říkali vlastně a hledali, co je to, co nám vlastně v tomhle krásném městě, co nám jakoby vadí a co nám jakoby, co nám zamezuje v tom prožívání vlastně toho historického a kulturního prostředí? A poměrně po krátké době našli vlastně společného jmenovatele – nadměrná zbytnělá motorová doprava, která už neslouží městu, ale de facto stala se jakýmsi bičem, který ubližuje a který zatěžuje všechny ty sociální, kulturní, ekonomické a jiné činnosti a jiné aktivity, které to město v sobě skrývá.

Sedmička (celý článek): Sesedne z kola, rychle se převlékne do kostýmu a vyběhne na jeviště. Herec a nadšený cyklista Kryštof Hádek nemůže chybět na Velké jarní cyklojízdě, pouti všech nemotorových vozidel, která dnes 22. dubna projede Prahou. Stihnout musí i večerní představení. „Vyjíždí se v šest a já od sedmi hraju v divadle Palace. Takže pak jen sjedu z trasy na Václavák,“ vysvětluje čerstvý držitel Českého lva za výkon ve filmu Tři sezóny v pekle

Novinky.cz: Přes tisíc cyklistů vyrazilo ve čtvrtek v šest hodin odpoledne z pražského náměstí Jiřího z Poděbrad na tradiční Velkou jarní cyklojízdu. Chtějí tak upozornit na stále ne zcela vyhovující podmínky dopravy na kole po metropoli. […] Cyklisté, kteří na své trase nevynechali pražskou magistrálu, mířili do Libně do kulturního prostoru s nazvaného Hala C. Čeká je tu další výstava kol, divadelní performance či koncert.

HoryDoly.cz (celý článek): V čele pelotonu byla vidět rudá trička, postarší úředníci a městské bicykly. Nákladní kolo vezlo dánský chleba. […] Elegance sršela ze slečen i dam bez rozdílu věku, které oblékly jarní modely, nasedly na pohodlná městská kola přiměřených parametrů a vyrazily do ulic hlavního města.

Video Jakub Turek, Horydoly.cz:


Metro: Neměli povolení. Cyklisté porušili zákon — Asi dva tisíce cyklistů, které podle odhadu policie vyjely v podvečer do centra Prahy na Velkou jarní cyklojízdu, asi na deset minut zastavilo dopravu na pražské magistrále. Účastníci akce, kterou pořádala iniciativa Auto*Mat, vyjeli z náměstí Jiřího z Poděbrad a pokračovali po frekventované Wilsonově ulici. Mluvčí pražské policie Ivana Ježková sdělila, že organizátoři tuto trasu nemají povolenou, takže budou zřejmě předvoláni k přestupkovému řízení.

Fotogalerie

Za fotografie použité v článku děkujeme Vojtěchovi Markovi, Alefovi, Františkovi Čechovi, Janu Němcovi a dalším.

Reportáže odjinud

Co dál?

  • Protáhněte si cyklojízdu do všedhního dne. Poradíme jak na to
  • Podpořte činnost Auto*Matu a jeďte v tom s námi

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře