Studenti projeli Prahou na kole. Za lepší podmínky pro cyklodopravu

20. 09. 2013, Uncategorized @cs

Rádi by jezdili po Praze na kole, ale chybí jim bezpečná infrastruktura. Na to se dnes snažily upozornit přibližně dvě stovky studentů pražských středních škol, kteří vyjeli na čtvrtý ročník Velké studentské cyklojízdy s cílem na Klárově. Prostřednictvím národního cyklokoordinátora Jaroslava Martinka, pod jehož záštitou akce proběhla, předali své cyklistické memorandum s návrhy na zlepšení podmínek pro cyklistickou dopravu zástupci ministerstva dopravy.

Cyklojízda se konala v rámci Evropského týdne mobility a byla vyvrcholením kampaně Do školy na kole. Pořádala ji iniciativa Auto*Mat a sdružení Pražské matky. Za doprovodu policistů vyjeli studenti z parku Družby na Pankráci v pelotonu čítajícím zhruba 200 účastníků. Podpořil je i pěší průvod studentů Gymnázia Elišky Krásnohorské. Před jedenáctou hodinou se pak v cíli jízdy, v parku na Klárově, setkali s národním cyklokoordinátorem Jaroslavem Martinkem, který dal celé akci svou záštitu, a předali své memorandum řediteli Odboru provozu silničních vozidel Ministerstva dopravy ČR Josefu Pokornému.

Memorandum vznikalo během září, kdy studenti ze zapojených škol sbírali informace o cyklisticky problematických místech v okolí svého bydliště a školy. „Obsahuje popis dnešního nevyhovujícího stavu a zároveň několik návrhů na změny k lepšímu. Studenti upozorňují především na nedostatek cyklopruhů, cyklisticky nedořešené a tudíž nebezpečné křižovatky, nedostatečné řešení parkování pro kola či nedostatek zklidněných zón v centru města,“ řekla Eva Šuchmanová ze sdružení Pražské matky.

„Opatření, která studenti požadují, se v podstatě shodují s těmi, která jsme navrhli jako součást vládní cyklostrategie schválené letos v květnu. Doufám, že se změny podaří prosadit co nejdříve, řekl během předávání Jaroslav Martinek.

Jaroslav Pokorný z ministerstva dopravy poděkoval studentům za jejich podněty a slíbil, že se je ministerstvo bude snažit uplatňovat při vytváření chybějící legislativy.

Podle studenta Gymnázia Elišky Krásnohorské Davida Ulvra, který se zúčastnil dnešní cyklojízdy, je typickým příkladem nedořešeného opatření přerušený cyklopruh na křižovatce Bohdalecké a Plynární ulice v blízkosti jeho školy. Jako další problém vidí chybějící cyklopruhy na velice frekventované Vídeňské ulici.

„Cílem kampaně Do školy na kole je umožnit žákům středních škol vyjádřit se k dopravní situaci v Praze – konkrétně k podmínkám pro cyklistickou dopravu. Je velká škoda, že nemají možnost bezpečně dojíždět do školy na kole. Chceme, aby se situace zlepšila,“ říká Jana Pírková ze sdružení Auto*Mat.

Velká studentská cyklojízda je již tradičním happeningem organizovaným v rámci Evropského týdne mobility u příležitosti mezinárodního Dne bez aut jako akce na podporu udržitelné dopravy a myšlenky městské cyklistiky. Probíhá v rámci vzdělávacích a osvětových aktivit sdružení Auto*Mat a Pražské matky, během nichž se žáci a studenti podílejí na zklidňování dopravy v okolí škol a získávají praktické dopravní návyky v duchu zdravé a šetrné mobility.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře