Zažít město jinak je za dveřmi. A opět se rozroste

13. 08. 2014, Uncategorized @cs

Města plná lidí, kultury, sportu a místního jídla. Během 20. září se v ně promění Praha, Ostrava, Hradec Králové a Jablonec nad Nisou, a to díky devátému ročníku sousedské slavnosti Zažít město jinak. O setkávání s lidmi ve své čtvrti je čím dál větší zájem a myšlenka, která zprvu vznikla v Praze, se postupně šíří dál, z čehož máme velkou radost.

Pokud jste už měli možnost slavnosti vidět, víte, že díky nim se ulice změní na místo pro muzikanty, divadlo, hovory se sousedy nebo volně pobíhající a hrající si děti. I letos utichne na mnoha místech provoz, město se naladí na tempo chodců a cyklistů a ožije pod vlivem aktivit jeho obyvatel. Sousedské slavnosti Zažít město jinak vychází z myšlenky Dne bez aut a Evropského týdne mobility, v jehož rámci se otevírají ulice a bulváry pro odpočinek, kulturní zážitky, posezení, chůzi či jízdu na kole.

Slavnosti každým rokem nabírají na velikosti. Zatímco v prvních ročnících probíhaly vždy na jednom místě v produkci iniciativy Auto*Mat, před čtyřmi lety došlo k výraznému posunu, kdy je Auto*Mat rozšířil na celou Prahu a přizval k jejich pořádání aktivní jednotlivce a organizace z různých čtvrtí. Akce tím získala neopakovatelný sousedský ráz a do jejího pořádání se každým rokem zapojuje více lidí. Podívejte se na stránky slavností.

Úspěšným konceptem se inspirovala i další česká a moravská města. V Ostravě budou slavnosti probíhat už druhým rokem a na programu se podílí desítky jednotlivců. Dění se uskuteční v centru města u kostela sv. Václava a v Ostravě-Porubě. Obě místa propojí tramvaj zdarma. Jak vysvětluje koordinátorka aktivit z centra Cooltour Soňa Frídlová, Ostrava je v roce 2014 městem sportu. Proto se rozhodli připravit spoustu sportovních aktivit. Na ulici se objeví hřiště se školním sportovním nářadím nebo volejbalové sítě. Chystá se taky závod v běhu na podpatcích. Kromě toho se příchozí můžou těšit na tančírnu, divadelní a hudební program, prodejnu použitých kol nebo bleší trh.

Mezi nováčky se řadí Hradec Králové, kde bude na ulici živo několik dní. Program se bude odehrávat okolo třídy Karla IV. v blízkosti kina Bio Central. Jedno z témat, které zde chctějí místní vyzdvihnout, je probíhající diskuze nad budoucí podobou tohoto bulváru. Jablonci nad Nisou se připojí místní podnik La Kavárna, která chystá pro sousedy a známé venkovní posezení spojené s živou hudbou a bazarem.

Na oživení ulic se v Praze podílí desítky místních organizací, spolků, sdružení a podniků. Na slavnosti bude možno narazit na 50 místech ve městě. Kromě už tradičních aktivních ulic jako je Americká na Vinohradech nebo Františka Křížka na Letné, se zapojí i místa v okrajových částech Prahy, například na Zbraslavi, v Komořanech nebo na Lužinách.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře