„Další tunel a rozbiju vám hubu“

PRAHA – Podle iniciativy bude spuštění tunelu Blanka katastrofickým filmem. Sestříhali k němu trailer.

O tom, co se stane v Praze na jaře 2015 po otevření tunelu Blanka, vedení města buď mlží, nebo mlčí. Na blížící se pohromu tak mnohem lépe upozorňuje i tragikomický trailer iniciativy Auto*Mat, který měl minulý týden premiéru v holešovickém kině Oko. Už reálné a konkrétní dopravní problémy, které v hlavním městě nastanou (2), Auto*Mat po té zveřejnil na novém webu www.tunel-blanka.cz (neplést s oficiálním webem tunelu www.tunelblanka.cz).

Veřejnost se zde může zorientovat v celé kauze Blanka (vysvětlené od často kladených otázek až po hloubkové studie) a především tu najde informace a možnosti, co můžeme dělat, abychom tuto stavbu využili co možná nejlépe. „Manuál“ jak na to, tu najdou pražští chodci, cestující veřejnou dopravou, řidiči, obyvatelé dotčených městských částí i aktivisté.

Stavbu předraženého tunelu nedokáže obhájit většina politiků. Dosud neví, jaký má vlastně smysl. Doporučené kroky, co dělat, proto na webu najdou i oni.

„Blanka má smysl jedině, pokud se stane obchvatem centra. Tomu se tak uleví od aut, která zde nemají cíl, ale pouze jím projíždějí,“ říká Vratislav Filler, dopravní expert z Auto*Matu. Jak toho dosáhnout? Stačí jen zrealizovat zásadní řešení, která navrhuje Auto*Mat – zejména zabránit tranzitu přes Smetanovo nábřeží a Malou Stranu (1). Smysl Blance ale dají i desítky drobných zlepšení pro veřejnou dopravu, chůzi či jízdu na kole tak, aby byl co nejvíce vyvážen pokles konkurenceschopnosti neautomobilové dopravy, který po zprovoznění Blanky v Praze nastane (3). Vše na www.tunel-blanka.cz.

Přílohy:
(1)
Změny intenzit dopravy v případě, že se zprovozněním Blanky dojde i na zklidnění centra, nebylo město schopné vypracovat. Přibližný odhad proto z dostupných zdrojů sestavil Auto*Mat sám. Je z něj patrné, že zamezení tranzitu centrem se zprovozněním tunelu nebude mít na dopravu znatelný negativní vliv. Podrobnosti zde.

(2) Problémy tunelu Blanka
Problémy, které Blanka způsobí, si můžete prohlédnout na interaktivní mapě zde nebo přímo na novém webu zde.

(3) Návrhy, které by pomohly dát Blance smysl zde.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře