Velká cyklojízda svižně projela Prahou

15. 09. 2014, Uncategorized @cs

V neděli 14. 9. jsme si v předstihu vyzkoušeli, jak lze zažít město jinak. Přestože počasí nebylo ideální a nad Prahou se vznášely tmavé mraky, dorazila asi pětistovka lidí. Společně jsme si vychutnali bezpečný průjezd místy, která pro sebe jindy zabírá nejneefektivnější, nejneekonomičtější a nejvíce zdraví ohrožující dopravní prostředek – prázdná či poloprázdná osobní auta. Lidé se alespoň chvíli mohli nadechnout v ulicích, které jsou jindy označována za emisní uliční kaňony (např. Sokolská ulice).

Tradičním místem setkání a startu bylo náměstí Jiřího z Poděbrad, kde účastníci vznesli požadavek zas o kousek posunout Prahu vyspělejším městům. A to zprůjezdněním jednosměrek pro kola. Každý má na své trase několik jednosměrných ulic, které nás na kole nutí k nesmyslným objížďkám. Vyslali jsme politikům před volbami jasný signál: ,,Zlegalizujte průjezd na kole oběma směry! Je to levné řešení, které nám přestane znepříjemňovat pohyb městem.“ O tom, proč jsou obousměrky pro kola dobrá věc, se můžete dočíst v článku Prahou na kole.

Ačkoliv hodinu před jízdou Prahu skrápěl mohutný liják, během jízdy samotné nanejvýš slabě poprchávalo a všichni, kdo jeli si tak užívali klid nedělních ulic po dešti, s minimem aut. První ulici na trase cyklojízdy jsme symbolicky projeli v protisměru – tentokrát legálně, a poté jsme projeli okolo Riegrových sadů poměrně rychlým tempem. U Bulhara jsme najeli na magistrálu a vychutnali si pocit volnosti na prázné čtyřproudovce. Přes centrum a Nuselský most jsme dojeli do Centrálního parku Pankrác a následovalo zvedání kol, koncert výborné českobudějovické kapely Vees a komorní večírek s DJ Gadjo.cz.

Obrázky najdete na našem Flickr kanálu. Máte-li nějaké fotky či videa z Velké podzimní cyklojízdy, posílejte je prosím na anna.strejcova@auto-mat.cz.

Děkujeme všem dobrovolníkům, kteří nám pomáhali špuntovat, distribuovat letáky a prodávat na stánku. Bez vaší pomoci by nebylo možné tak velkou akci realizovat. Neméně důležitou roli setrvale hraje i dlouhodobá podpora členů Klubu přátel Auto*Matu, mezi kterými můžete být i vy. Hrdin(k)ou z Klubu přátel se můžete stát jednoduše během pár minut na www.nakrmteautomat.cz.

A co dál?

Plán je jednoduchý: budou volby. Tedy doba, kdy nás politici poslouchají, anebo to aspoň předstírají. Proto bychom měli:

1) Rozhodnout se jít k volbám.

2) Projít si weby stran, skouknout předvolební diskuse na webu nebo se zajít kandidátů zeptat přímo. Seznam, videozáznamy a reportáže z Auto*Matem pořádaných a podporovaných diskusí s kandidáty zde.

3) Vybrat politiky, kteří mají kromě nic neříkajících hesel především co nejvíc přísad z nedostatkového ranku:  vize, morálního kreditu, otevřenosti a zkušeností a vědí co a jak pro lepší město udělat. Nikdo není dokonalý, ale lepší se najdou. V komunálních volbách můžete křížkovat napříč kandidátkami.

6) Svoji volbu zapít/oslavit (ne všude takovou možnost mají). Své zástupce pak v průběhu volebního období kontrolovat a úkolovat (třeba přes platformu Cyklisté sobě).

Další skvělou příležitostí, jak můžete kolo využít jako efektivní dopravní prostředek, bude sousedská slavnost Zažít město jinak v sobotu 20. září. Na 46 místech v Praze vznikne kulturní, společenský a sportovní program, který byste si neměli nechat ujít. Podpořte Evropský týden mobility a vyzkoušejte, jak příjemné můžete být pohybovat se Prahou na vlastní pohon.

Budeme se těšit nejen na další cyklojízdě. Říjnová pod taktovkou reKOLA.cz se jede 16.10., Velká jarní pod taktovkou Auto*Matu o sobotě v druhé půlce dubna. Díky všem za účast a zájem o naše město.

P. S. Pokud budete chtít být informováni, co pro vás chystáme, objednejte si odebírání zpravodaje.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře