Blanka kola nerada

Praha – I na nejnovějších dopravních stavbách Praha stále diskriminuje jízdu na kole. Rozpačitá řešení na novém Trojském mostě nebo u Prašného mostu přitom mohou být lehce zkvalitněna, návrhy přinášejí sami cyklisté (3).

Zkvalitnění podmínek pro jízdu na kole v centru Prahy je jedním z kroků, které dle iniciativy Auto*Mat mohou dát smysl jinak zbytečnému tunelu Blanka.

V souvislosti s Blankou byla přestavěna řada křižovatek a vzniklo několik nových staveb. Přes zjevnou snahu doplnit je o opatření pro pohyb na kole působí konečný výsledek velmi rozpačitě. Pro Prahu, která by se jednou svou přívětivostí mohla vyrovnat Vídni nebo Berlínu, je podobné zpátečnictví zahanbující.

Pokud se rozhodnete jet na kole, na problémy narazíte například na Trojském mostě. Můžete si vybrat mezi nesouvislým legalizovaným chodníkem nebo minimálně chránícími piktogramy, které navíc na několika místech zcela chybí. Přitom na mostě mohly bez nákladů navíc vzniknout klasické vyvýšené „dánské pásy“ (1). Stačilo by jen počítat s koly od začátku.

Ani křižovatku Prašný most neprojedete v klidu. Zbrzdí vás naprosto zbytečné nedostatky jako zapomenuté vysoké obrubníky, chybějící propojení a nelegální úseky.

Na ulici Povltavské – kde se kvůli Blance zesílí provoz asi dvakrát – je cyklopruh historicky vyznačen přímo na komunikaci s povolenou 70 kilometrovou rychlostí. Svodidla, která by v takové situaci měla oddělovat auta od pěších a cyklistů, nikoho nenapadlo posunout.

Ještě před pěti lety se tvrdilo, že s auty v Blance nastane pro pražské cyklisty učiněný ráj. Výsledek rájem není. Ve stresu se projet dá, komfortně nikoli. Jen v okolí Trojského mostu Auto*Mat eviduje na třicet problémů pro kola (2). Sami cyklisté na stránkách www.cyklistesobe.cz navrhují v souvislosti s Blankou na dvacet jednoduchých a rychlých úprav, která by umožnila nedotažená řešení posunout alespoň na přijatelnou úroveň (3).

„Aby měl tunel Blanka smysl, musí se po jeho zprovoznění zlepšit podmínky pro život ve městě všem, ne jen motoristům,“ říká Vratislav Filler z iniciativy Auto*Mat. „Na našem webu Dejme Blance smysl (4) navrhujeme padesát řešení, která k tomu přispějí. Netýkají se jen kol, ale především veřejného prostoru, automobilové, veřejné a pěší dopravy.“
Přílohy:

2. http://static.prahounakole.cz/wp-content/pnk/uploads/2014/10/B.5.11_SIT-trojsky-most-problemy_il.pdf

  1. Cyklisté sobě – návrhy na zlepšení kolem tunelu Blanka : http://www.cyklistesobe.cz/tags/blanka a http://www.cyklistesobe.cz/tags/blanka_navazne

  2. http://tunel-blanka.cz/chci-pomoci/reseni/

 

Srovnání

1. Kodaň – fotografie profilu:

Amsterodam:

 

Praha:

 

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře