Radní potvrdili, že pěší zónu na Smetanově nábřeží chtějí

PRAHA – Radní hlavního města dnes znovu potvrdili svůj zájem na otevření Smetanova nábřeží pro chodce (1). Nová pěší zóna měla původně vzniknout na pět květnových a červnových sobot (2). Protože ale město akci organizačně nezvládlo (3), radní dnes rozhodli o odložení pěší zóny na konec srpna a celé září (4). Pěší korzo mezi Národním divadlem a Karlovým mostem má oživit historický střed města. Ověří se také zájem Pražanů o obnovenou nábřežní promenádu a možnosti odvedení tranzitní automobilové dopravy z centra.

„Rada hlavního města Prahy dnes definitivně rozhodla o tom, že Smetanovo nábřeží se v termínu od 1. července do 31. října uzavře a bude se zde konat celkem pět sobot bez automobilů,“ řekl dnes primátor hlavního města Bohuslav Svoboda.

„Pražané se jistě těšili na otevření Smetanova nábřeží již v květnu. Odložení akce na podzim ale není tak špatný výsledek. Chvíli to totiž vypadalo, že pěší zóna nebude vůbec. Věříme, že do září se vše stihne připravit a proměněné korzo v centru Prahy odmění návštěvníky za dlouhé čekání,“ říká Vít Masare z iniciativy Auto*Mat, která o zklidnění Smetanova nábřeží usiluje už devět let.

Podle rozhodnutí Rady hlavního města zajistí magistrát dopravní značení a vyjedná zábor veřejného prostranství. Auto*Mat přislíbil pomoc s propojením místních obyvatel, institucí, podniků, odborníků a samosprávy, a s kvalitním kulturním programem. Na něm se budou podílet zejména vysoké školy, instituce a podniky sídlící přímo na Smetanově nábřeží. Základním požadavkem je nehlučnost a nekomerčnost akcí, aby nábřeží mohlo sloužit jako klidné korzo v centru Prahy. Auto*Mat bude také organizovat veřejné debaty o dalším osud nábřeží.

K sérii akcí nazvané Nábřeží žije! vznikl speciální web www.nabrezizije.cz.

Přílohy:

1) Podrobnosti o Smetanově nábřeží: http://nabrezizije.cz

2) Smetanovo nábřeží se promění v pěší zónu (zpráva Auto*Matu, březen 2013)

3) O důvodech odkladu pěší zóny na nábřeží informoval média první náměstek primátora Tomáš Hudeček

4) Oživení Smetanova nábřeží se zadrhlo (zpráva Auto*Matu, květen 2013)

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře