Obyvatelé čtyř měst rozproudí život v ulicích

Obyvatelé čtyř měst rozproudí život v ulicích

PRAHA – Města plná lidí, kultury, sportu a místního jídla. Během 20. září se v ně promění Praha, Ostrava, Hradec Králové a Jablonec nad Nisou, a to díky devátému ročníku sousedské slavnosti Zažít město jinak. O setkávání s lidmi ve své čtvrti je čím dál větší zájem a myšlenka, která zprvu vznikla v Praze, se postupně šíří dál.

Ulice jako místo pro muzikanty, divadlo, hovory se sousedy nebo volně pobíhající a hrající si děti. I letos utichne na mnoha místech provoz, město se naladí na tempo chodců a cyklistů a ožije pod vlivem aktivit jeho obyvatel. To a mnoho dalšího slibuje devátý ročník sousedsých  slavností Zažít město jinak, které vychází z myšlenky Dne bez aut a Evropského týdne mobility, v jehož rámci se otevírají ulice a bulváry pro odpočinek, kulturní zážitky, posezení, chůzi či jízdu na kole.

Slavnosti každým rokem nabírají na velikosti. Zatímco v prvních ročnících probíhaly vždy na jednom místě v produkci iniciativy Auto*Mat, před čtyřmi lety došlo k výraznému posunu, kdy je Auto*Mat rozšířil na celou Prahu a přizval k jejich pořádání aktivní jednotlivce a organizace z různých čtvrtí. Akce tím získala neopakovatelný sousedský ráz a do jejího pořádání se každým rokem zapojuje více lidí.

Úspěšným konceptem se inspirovala i další česká a moravská města. V Ostravě budou slavnosti probíhat už druhým rokem a na programu se podílí desítky jednotlivců. Dění se uskuteční v centru města u kostela sv. Václava a v Ostravě-Porubě. Obě místa propojí tramvaj zdarma. „Protože je Ostrava městem sportu roku 2014, rozhodli jsme se připravit spoustu sportovních aktivit. Na ulici se objeví hřiště se školním sportovním nářadím nebo volejbalové sítě. Chystá se taky závod v běhu na podpatcích. Kromě toho se příchozí můžou těšit na tančírnu, divadelní a hudební program, prodejnu použitých kol nebo bleší trh,” říká Soňa Frídlová, koordinátorka aktivit z centra Cooltour.

Mezi nováčky se řadí Hradec Králové, kde na ulici bude živo několik dní. Program se bude odehrávat okolo třídy Karla IV. v blízkosti kina Bio Central. „Jedno z témat, které zde chceme vyzdvihnout, je probíhající diskuze nad budoucí podobou tohoto bulváru,” říká Martina Erbsová z pořádající organizace Kontrapunkt. V Jablonci nad Nisou se připojí místní podnik La Kavárna, která chystá pro sousedy a známé venkovní posezení spojené s živou hudbou a bazarem.

Na oživení ulic se v Praze podílí desítky místních organizací, spolků, sdružení a podniků. Na slavnosti bude možno narazit na 50 místech ve městě. Kromě už tradičních aktivních ulic jako je Americká na Vinohradech nebo Františka Křížka na Letné, se zapojí i místa v okrajových částech Prahy, například na Zbraslavi, v Komořanech nebo na Lužinách.

Zažít město jinak finančně podporuje Nadace Vodafone Česká republika, Nadace Karla Janečka a Velvyslanectví Spojených států Amerických.

Přílohy:

1) Program je postupně zveřejňován na stránkách www.zazitmestojinak.cz.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře