Co ukázaly předvolební debaty?

13. 10. 2014, Uncategorized @cs

Přinášíme vám souhrnné články a videozáznamy z předvolebních debat, které jsme uspořádali k příležitosti komunálních voleb do zastupitelstva Hlavního města Prahy.

Úvodní debata se uskutečnila dne 10. 9. od 18.00 v prostorách kláštera sv. Jiljí v centru (Husova 8, vstup z Jilské ulice). Zaměřena byla na veřejný prostor a kandidáti z 5 subjektů, které byly z 11 pozvaných schopny nominovat do debat čtyři různé lidi, odpovídali na otázky přestavby veřejných prostranství, nových dokumentů vzniklých nedávno na Institutu plánování a rozvoje (Manuál tvorby veřejných prostranství, Pražské stavební předpisy), bezbariérovosti veřejných prostranství a veřejné dopravy, reklamy v Praze atp. Videozáznam a náš komentář k výkonu panelistů a k absenci těch, kdo nedorazili najdete zde. FB událost zde.

Druhá z debat proběhla 16.9. od 18.00 v letenském Bio Oko (Fr. Křižíka 15). Hlavním tématem byla občanská participace a otevřená radnice. Bavili  jsme se o otevřenosti správy města, zveřejňování smluv městských příspěvkových organizací a městské správy, o kvalitě stávajících online nástrojů, o participativním plánování a rozpočtu. Tato témata se objevují teprve v poslední době a až na výjimky jsou pro tradiční strany novinkou, kdy potřebné zkušenosti mohou čerpat především od nových politických subjektů. Videozáznam a reportáž z debaty najdete zde. FB událost zde.

Debata třetí se zabývala mobilitou v hlavním městě. Jakou prioritu má pro strany výstavba metra D, k čemu chtějí strany využít tunelový komplex Blanka, příměstská železnice, tramvaj na Václavském náměstí nebo parkování? Dočkáme se železnice na Kladno a na letiště?  Jak by měl fungovat Dopravní podnik, a jakým způsobem si budeme jeho služby a rozvoj lépe platit? Videozáznam a reportáž z debaty najdete zde. FB událost zde.

Finální debata (týden před samotnými volbami, tedy 2. 10.) se uskutečnila na tolik diskutované pražské náplavce na lodi Tajemství. Pozváni byli výhradně lídři kandidátek a hovořili jsme o Strategii a vizi lídrů pro Prahu. Řešili jsme témata dlouhodobého rozvoje a vizí přesahujících jedno volební období. Budoucí využití IPRu či jak zprůhlednit podle některých až „zločineckou organizaci“ TSK. Videozáznam a reportáž z debaty najdete zde. FB událost zde.

Na debaty jsme pozvali tyto politické strany: ANO 2011, ČSSD, Demokraté Jana Kasla, KSČM, ODS, Piráti, Hnutí Pro Prahu, Svobodní, Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí), Úsvit přímé demokracie a TOP 09. Tedy strany, které vykázaly v srpnovém průzkumu vyšší než 1% volební potenciál.

Bonusovou výzvou bylo, aby do každé debaty vyslaly jiného mluvčího. Chtěli jsme tak prověřit lidský potenciál a koordinační kapacity stran. Vidět stále dokola pouze lídra napovídá, že strana není schopna koho jiného nabídnout…

Na všech čtyřech debatách byli přítomni pouze zástupci Trojkoalice, Pirátů, Demokratů Jana Kasla a Hnutí pro Prahu. Zástupci ČSSD byli přítomni na třech předchozích debatách, podobně jako Svobodní. Z TOP 09 „zafungoval“  pouze primátor Hudeček a částečně i jeho náměstek Nouza (byť ten nakonec částečně i naší chybou na žádné debatě nebyl). Strana se však nebyla schopna zkoordinovat a vyslat do debat mimo primátora (a náměstka Nouzy) nikoho dalšího. Podobně za ODS byl pouze jednou (navíc neohlášeně) Svoboda a jednou po značných zmatcích pražský předseda Humplík, který se však ještě při představování teatrálně zvedl a odešel. Hnutí ANO dlouho vůbec nekomunikovalo a nakonec vyslalo paní Krnáčovou alespoň do debaty poslední. Vzhledem k jejím dalším povinnostem však pouze na začátek debaty.

Kromě celopražských debat jsme v průběhu září a října podporovali či pořádali ve spolupráci s místními spolky také debaty na úrovni městských částí. Debaty se konaly tam, kde se mezi místními našla dostatečná vůle podílet se na jejich organizaci.

Praha 6 dne 25.9. Více zde.  Pořádala aliance místních sdružení Společně pro Šestku.

Praha 7 dne 25.9.  Videozáznam z debaty zde. Pořádalo divadlo Alfred ve Dvoře a Auto*Mat za pomoci Anthropictures: Plánuj Letnou!. Na samý závěr debaty (kdy bohužel vypadl záznam) se všichni přítomní vyslovili odmítavě proti plánovanému rozšiřování Libeňského mostu. 

Praha 5 dne 29.9. Videozáznam z debaty zde. Pořádala aliance místních sdružení ZaPět. 

Praha 10 dne 2.10. Videozáznam z debaty zde. Moderoval Jindřich Šídlo. Na debatu zpupně nedorazil nikdo z Rady. Přítomni byli pouze Desítka pro domácí, Svobodní, TOP 09 a koalice VLASTA.

Praha 3 dne 6. 10. Videozáznam z debaty zde. Debatu moderoval Milan Šíma a jako před čtyřmi lety ji pořádala iniciativa Kauza 3.

Praha 1 dne 7.10. Videozáznam z debaty zde. Debatu spolupořádali Komunitní centrum Kampa, dominikánský klášter u sv. Jiljí a Auto*Mat. Moderoval Josef Vomáčka. Všechny strany včetně současné koalice se na úplný závěr v čase 2:14:20 průlomově zavázaly k nulové toleranci výherních automatů a VLT na Praze 1, resp. k respektování výsledků eventuálního referenda 7.11. ať bude účast jakákoliv. Tomu přitom vyjma zastupitelů Zelená pro jedničku radniční koalice dosud půl roku vzdorovala…

Mimo debaty, nepřehlédněte ani naše další články z posledního období:

Zkušenost s pražskými politiky

Proč Praha není Vídní, část 1: Nesmysly 

Proč Praha není Vídní, část 2: Výmluvy 

Proč Praha není Vídní, část 3: Veselý Lomecký zasahuje

Předvolební dopravní populismus

Lze skončit s parkovacím socialismem?

(Vít Masare v rozhlasu) Pražská vizuální smogová situace

Trojský most: dvě polovičatosti celek netvoří…

 

Díky podpoře Auto*Matu také můžete vyzkoušet vylepšenou Volební kalkulačku od Kohovolit.eu.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře