Lidem s rozhodováním v pražských volbách pomůže Volební kalkulačka

Společná tisková zpráva KohoVolit.eu, Arniky, Auto*Matu a Pražského fóra ze dne 1. října 2014

Praha, 1. října 2014 – Voličům pomůže při rozhodování v říjnových komunálních volbách inovovaná Volební kalkulačka. Internetový test porovnává odpovědi uživatele na otázky s názory politických stran a kandidátů. Dnes ji na tiskové konferenci představilo sdružení KohoVolit.eu, Arnika a Auto*Mat. Politici si zároveň mohli vyzkoušet, jestli by vůbec měli volit stranu, za kterou kandidují.

Vyplňovat kalkulačku lidé mohou na http://volebnikalkulacka.cz

„Pražská Volební kalkulačka obsahuje třicet otázek o důležitých tématech, která jsou pro Pražany důležitá. Voliči budou hlasovat například o neprůhledných změnách územního plánu, o dopravních stavbách nebo o počtu míst ve školkách. Test poté porovná názory voliče a stran a výslednou shodu ukáže v procentech,” vysvětlil zakladatel sdružení KohoVolit.eu a matematik Michal Škop.

„Arnika se do příprav Volební kalkulačky zapojila i proto, že dodnes neskončila praxe neprůhledných změn územního plánu, které ale podstatně ovlivní život nejen Pražanů na další desítky let. Obyvatelé Prahy by měli vědět, jak se jejich volení zástupci staví k Metropolitnímu plánu a jak hodlají hájit jejich zájmy na příznivé prostředí k životu,“ osvětluje motivaci Arniky Martin Skalský. Porovnat návrhy Arniky s postoji kandidátů je možné na http://zmenyprahy.cz

„Je jedině správné, že dnes mezi aktivními občany vzniká řada nástrojů a aktivit, s jejichž pomocí vzrůstá povědomí o programových postojích a závazcích jednotlivých stran ke konkrétním problémům. Možná se dočkáme i doby, kdy volební kampaně přestanou zaplevelovat náš stát nicneříkajícími billboardy a přenesou se do prostředí volební kalkulačky, debat a osobních setkání s kandidáty. Porovnávání bankovních kont a známostí v reklamním průmyslu nahradí porovnávání programových postojů,” doplňuje důvody pro podporu Volební kalkulačky Martin Fleischmann z Auto*Matu, koordinátor série předvolebních debat s kandidáty do celopražského zastupitelstva a zastupitelstev vybraných městských částí. Více o předvolebních aktivitách Auto*Matu je na https://auto-mat.cz.

Oproti ostatním typům voleb z odpovědí stran není tolik patrné dělení na pravici a levici. „Minulé kalkulačky dokázaly vyprofilovat strany podle základního ideologického rámce. To ale na komunální úrovni není tolik vidět – je to částečně dáno tím, jaké věci reálně zastupitelé řeší – území plán či doprava nejsou ani pravicové, ani levicové,” dovysvětlil Škop.

Letošní verze kalkulačky obsahuje řadu nových funkcí. „Nově mají uživatelé možnost uložit si své hlasování, nebo porovnat odpovědi všech stran v přehledné tabulce. Lze také určit, které otázky jsou pro voliče důležité – takovým lze v testu přiřadit dvojnásobnou váhu, takže se do výsledku promítnou výrazněji,” dodal autor kalkulačky.

Při prezidentské volbě v roce 2013 využilo Volební kalkulačku na 1,2 milionu uživatelů a před sněmovními volbami téměř 1 milion. Výzkumy přitom ukazují, že 20-25 % uživatelů se kalkulačkou řídí, tzn. hlasuje pro politickou stranu či kandidáta s největší shodou.

Kontaktní osoba:

Mgr. Michal Škop, Ph.D.

+420 775 187 021, michal.skop@kohovolit.eu

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře