Cyklisté leželi na kolejích. Brání se vyhnání z cyklotras

Čtyřicet cyklistů zůstalo ležet na zemi po pondělní cyklovyjížďce v Křižovnické ulici u Karlova mostu. Originálním způsobem tak vyjádřili nesouhlas s plánem Prahy 1 časově omezit jízdní kola v centru a odklonit cyklisty na nebezpečné úseky.

S účastníky vyjížďky jsme se projeli po trasách, které radnice nabízí jako objížďky zakázaných zón v centru města. Některé objížďky přitom pro cyklisty představují jedny z nejnebezpečnějších úseků Prahy 1.1 Závěrečným leháním na zem jsme tak upozornili na ty cyklisty, kteří byli právě v těchto místech v minulosti sraženi nebo se sami zranili na kluzkých kolejích. Je to i varování před dalšími zbytečnými nehodami,říká Vratislav Filler ze spolku Auto*Mat, který vyjížďku uspořádal.

Magistrát: Omezení nepomůže
Pozvánku k vyjížďce dostali i zastupitelé MČ Praha 1 a hl. m. Prahy, aby si podle spolku uvědomili, jak nebezpečnými trasami hodlají cyklisty vést. V porovnání s nimi totiž k nehodám v centrálních zónách téměř nedocházelo.
2 Auto*Mat také upozorňuje na analýzu3 zadanou Magistrátem hl. m. Prahy, podle které omezení kol v centrálních zónách nezlepší bezpečnost pěších, ale pouze zhorší bezpečnost cyklistické dopravy.

Ministerstvo dopravy: Elektrokoloběžky nejsou kola
Radní Prahy 1 už omezení schválili, v úterý 12. prosince by ho mělo definitivně posvětit i zastupitelstvo městské části. Situaci ale může zvrátit čerstvé stanovisko ministerstva dopravy, na jehož nejednoznačný postoj se Praha 1 dlouhodobě odvolávala. Ministerstvo ve vyjádření pro magistrát z 5. prosince potvrdilo, že problémové elektrokoloběžky lze jednoznačně odlišit od jízdních kol a z pěších zón je vykazovat. Je také možné omezit zákaz na výkonná elektrokola tak, aby se běžných cyklistů nedotkl. Ministerstvo situaci doporučuje řešit důslednou kontrolou a sankcemi policie spíše než zákazem.

Centrum Prahy pro auta

Praha 1 v minulosti také argumentovala, že se cyklisté do centra nevejdou. Není divu, podle Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy zřídila radnice na Praze 1 od roku 2000 téměř 500 parkovacích míst na ulicích a více než 5000 parkovacích míst v budovách.4 Auto*Mat také opakovaně navrhoval ulevit Starému Městu od tranzitní dopravy, naposledy se zprovozněním tunelu Blanka.5

Přílohy:

1) Nedostatky na objízdných trasách

  • Křižovnické náměstí: nebezpečný průjezd po kostkách, tramvaje, velmi silný provoz, 16 nehod cyklisty se zraněním za deset let.

  • Zastávky Národní třída: Frekvence tramvají, těžko sjízdné kostky.

  • Husova: zůstává jednosměrná, takže jižním směrem cyklisté musí po Smetanově nábřeží.

  • Perlová: Kolony.

  • Ovocný trh: Parkoviště, provoz aut na pěší zóně.

  • Štupartská, Týnská ulička, a okolí: Orientačně náročná spleť ulic, jako objížďka nevhodné.

  • Králodvorská: Kolony, automobilový provoz.

2) Nehodovost

V centrálních pěších zónách došlo v letech 2007-2016 pouze ke třem srážkám cyklisty a chodce. Ve stejném období srazila auta v pěších zónách 22 chodců a na Křižovnické a Smetanově nábřeží došlo k 18 nehodám s účastí cyklisty.

3) Analýza zadaná Magistrátem hl. m. Prahy

Analýzu zadal Odbor Rozvoje a financování dopravy a byla ověřena posudkem ČVUT. Podle analýzy se jen na Křižovnické a Smetanově nábřeží stalo 18 nehod s účastí cyklisty, což je více než čtvrtina takových nehod na celém Starém Městě. Počet nehod cyklistů a chodců je v pěších zónách marginální. Závěr studie je následující:

Vyloučení cyklistické dopravy z centrálních pěších zón pro cyklisty nebude mít zřetelný

dopad na počet nehod s účastí pěších. Dopad na bezpečnost cyklistické dopravy může být

negativní (zvýšení v řádu jednotek nehod ročně), a to v případě, že po omezení průjezdu bude

významná část cyklistů užívat jako objízdnou trasu nehodový úsek na průtahu centrem přes

Křižovnické náměstí.

4) Nová parkovací místa – ze zadání koncepční studie Revoluční ulice

Vypracování koncepční studie ulice Revoluční bylo zadáno Usnesením Rady hlavního města Prahy číslo 2859 ze dne 21.11.2017. V návrhu zadání koncepční studie v kapitole 7.7 se uvádí:  

Od roku 2000 se zvýšil počet parkovacích stání v Pražské památkové rezervaci v ulicích o 453 a mimo ulice (podzemní parkoviště, vnitrobloky, parkovací domy, oddělená parkoviště apod.) o 5941.

5) Koncept Auto*Matu na zklidnění centra „Centrum bez kolon“
ke stažení zde.

Fotogalerie z akce zde.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře