Zažít město jinak a snově: Sousedské slavnosti oživí celou republiku

04. 09. 2018

Ulice bez aut, zato plné koncertů, divadel, workshopů, pokusů nebo přednášek o architektuře. Tak bude vypadat 13. ročník slavností Zažít město jinak. Už 15. září vylezou sousedé z celé republiky ze svých ulit a stráví den společně ve „městě snů“.

Vysazení stromu Kapesníkovníku, lampionový průvod ve špatně osvětlených podchodech, pletení šály pro sochu Paegase, postapokalyptická sportovní hra nebo venkovní instalace Městského lapače snů v Hybešově ulici. To všechno bude k vidění v ulicích třetí zářijovou sobotu. Akci pořádají stovky dobrovolníků z celé republiky a koordinuje spolek Auto*Mat.

Letošní téma, které propojí jednotlivé lokality zní Město snů. „Na počátku slavností Zažít město jinak byl taky sen. Sen o tom, jak by mohlo vypadat Smetanovo nábřeží bez aut, sen o tom, jak by pražské ulice mohly ožít sousedskou zábavou  a jak by to vypadalo, kdyby se dopravní komunikace a hřiště na chvíli proměnily na hřiště a zahrádky. Po třinácti letech takových míst po celé republice přibývá a skutečnost tak do značné míry náš sen předčila. Ale snít nepřestáváme, sníme o městě kvalitních veřejných prostranství, o městě kde jsou chodec a cyklista preferovanou, nikoliv trpěnou skupinou a o městě kde je radost žít (a dýchat),” říká Martin Šotola z Auto*Matu.  

Počet organizátorů a lokalit, kde se sousedské slavnosti uskuteční, překročí letos 80 v Praze (vč. doprovodného programu). Do akce se zapojí i 23 dalších měst. Nově například Kyjov, Opava, Soběslav nebo Hostivice. Také lokality v Praze se oproti loňsku lehce obměnily. Novinkou je například vědecko-fantastická zóna v Kampusu Dejvice nebo oživení Zahradního Města či Sídliště Lehovec. Naopak tradiční velkolepá gastronomická a mezikulturní slavnost čeká Americkou ulici na Praze 2 a nebudou chybět ani další oblíbené lokality – např. v Křižíkově ulici, u kina Aero, na Kampě, v Podolí a na Náplavce, nebo mezi paneláky na Barrandově a na Novodvorské.

Ačkoliv se slavnosti Zažít město jinak se primárně konají v ulicích, kde je doprava zklidněná pomocí záborů, letos poprvé se k akci připojí také přehlídka dvorků a vnitrobloků. Sousedé tak mohou načerpat inspiraci, jak společné prostory lépe využít. Doprovodný program pak připravuje 14 dalších institucí, např. Petrohradská kolektiv, divadla v Řeznické, v Dlouhé a X10 nebo podniky na Krymské a Veverkově ulici.

Chceme přivést vědu ven do ulic a připomenout si, na co všechno můžeme být pyšní. Akce založené na principu vzájemnosti v duchu „Národ sobě“ a navracení veřejného prostoru lidem pomáhá získat občanské sebevědomí. Od toho se pak odvíjí aktivní účast na veřejném životě,“ dodává plk. Worf z planety Kronos v kvadrantu Beta, spolupracovník Zity Adamové z lokality Kampus Dejvice.

Slavnosti Zažít město jinak se konají v rámci Evropského týdne mobility a ve spolupráci s projektem Čistou stopou Prahou.

Celý seznam lokalit a přesný program najdete na www.zazitmestojinak.cz.

Nakrmte AutoMat

Podpořte nás a staňte se tak členy Klubu přátel AutoMatu!

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku budete přesměrováni na platební bránu.

V dalším kroku uvidíte údaje potřebné k založení platby v bance.

měsíčně 1000,-

Děkujeme mnohokrát za Vaší podporu, moc si ji vážíme.

Prosíme, nastavte si platbu ve své bance podle následujících údajů, abychom poznali, že jde o podporu od Vás.

  • ve prospěch účtu: 2400063333/2010
  • částka: [amount]
  • variabilní symbol: [variable_symbol]
  • vybraná frekvence plateb: [freq]
Něco se nepovedlo
Zpět do formuláře